A váltott elhelyezés jó, de nem mindegy, hogy hogyan!

Mediációs és válásterápiás üléseken kardinális kérdés a gyerekekkel való kapcsolattartás. Szerencsére egyre többször találkozunk azzal, hogy a két fél egyenrangú szülőtársként tekint egymásra és abban egyetértenek, hogy fele-fele arányban legyenek velük a gyerekek. 
A “hogyan” azonban néha fejtörést okoz számukra. Mi általában az “egy hét tt-egy hét ott” felosztást ajánljuk, de ettől sok szülő ódzkodik, mondván nem bírna ki egy teljes hetet a gyerek nélkül (jelzem a gyerekekáltalában kibírják). Rövidebb egységekre lenne hát szükség. 
Mostanában több szülő is a következő ötlettel állt elő: kettévágják a hetet, szerdától szombat délutánig apa, szombat délutánról szerdáig anya van a gyerekekkel. Szakmai szemmel ezzel a következő a probléma: teljesen másképp viselkedünk és érezzük magunkat a vasárnaptól szerdáig tartó időszakban, amikor készülünk egy új hétre sokszor annak minden feszültségével együtt, mint szerdától szombatig, ahol már a hét vége felé közeledve kezdünk lelazulni. 
Az alábbi táblázattal erre szeretnénk egy jobb alternatívát kínálni: a megosztás fele-fele, az egységek rövidebbek, mint egy teljes hét, és két hét alatt mindkét szülő megéli a gyerekekkel a zűrős hétkezdést és a felhőtlen, pihenős hétvégét is. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük